Linnanmaki

Linnanmäki – missä pysäköidä ja ladata?

Linnanmäki sijaitsee Helsingin Alppilassa ja alueen pysäköinti on ollut jokavuotinen haaste huvipuiston sesonkiaikaan. Pysäköintisakko tulee helposti ja luvallisiakin edullisia paikkoja on, joten älä ota sakkoriskiä.

Linnanmäki tarjoaa pysäköintiä autolla tuleville Vallilan Aimo Parkissa (entinen QPark) edulliseen hintaan. Vallilasta on alle vartin kävelymatka, ja pysäköinti maksaa edelleen vuonna 2021 vain 3 euroa, kuten aiemminkin. Parkkipaikka voi löytyä myös kadulta tai ulkoparkkialueelta, mutta usein kalliimpaa, jos ei satu löytämään maksutonta pysäköintiä.

Jos haluat huvipuistovinkkejä laitteista ja tietoja Linnanmäen muutoksista, käy lukemassa Huvipuistoblogia. Siellä on kaikenlaista kivaa ja hyödyllistä myös muista huvipuistoista.

Aimo Park Vallila, Elimäenkatu 15

Vallilan pysäköintihalli on sähköauton omistajalle ehdottomasti paras vaihtoehto. Pysäköinnin hinta on halpa, lataus maksuton ja kävelymatka kohtuullinen Linnanmäelle.

Qpark Vallila sisaanajo Linnanmaki pysakointi
Sisäänajo ja palaajan sisäänkäynti.

Lintsi tarjoaa täällä päiväparkin hintaan 3 euroa, kun pyydät aikahyvityslipukkeen Lintsin myymälöistä, infosta tai noutopisteeltä. Maksaessa automaattiin tarvitset Linnanmäeltä saamasi hyvityslipukkeen. Automaattiin käy kortit ja käteinen. Muutoin pysäköinti maksaa arkipäivisin 1 euro/20 min ja iltaisin ja viikonloppuisin 1 euro/h.

Muista ottaa parkkilippu mukaan täältä lähtiessäsi. Siinä on koodi, jota tarvitset sisäänpääsyyn, koska ovi ei ole auki. Jotta koodi toimii, paina numeropaneelissa C-kirjainta ja anna kuusinumeroinen koodi. Jos ei malta lukea ohjeita tai ei osaa suomea – kuten testikäynnilläni edelläni oleva asiakas ei osannut -, voi jäädä huomaamatta, että pelkkä koodin syöttäminen ei riitä.

Poistu hallista Elimäenkadun uloskäynnin kautta. Se on optimoiduin reitti ja hallin Linnanmäki-opasteet ohjaavat sinne myös. Linnanmäen sivulla oleva kävelykarttaopaste olettaa, että tulet ulos Elimäenkadulle.

Täällä on kaksi pysäköintikerrosta: -1 ja -2. Jos haluat latauspisteille, mene -2:seen. Opaste on kyllä -2 -kerroksen sisäänajon yläpuolella, mutta kaistoja valitessasi et sitä vielä valitettavasti näe. Latauspisteet ovatkin heti sisäänajoa vastapäätä takaseinällä ja viikonloppuisin 6 latauspistettä saattavat riittää tai sitten ei. Vaikea sanoa nyt, kun ladattavien autojen määrä on kasvanut. Lataus on maksutonta, heität vain kaapelin sisään ja se on siinä. (Tätä ei ole tarkistettu 2021, mutta ainakaan latauskartan mukaan tilanne ei näytä muuttuneen.)

Linnanmaki pysakointi Qpark Vallila latauspisteet
Auto latauksessa.

Poislähtiessäsi irrota kaapeli ensin autosta, niin se irtoaa myös latauslaitteesta. Et tarvitse mitään sovellusta tai RFID:tä. Tarjolla on uudempia EVBoxin laitteita ja pari vanhaa Enstoa.

Latauspistekerroksesta on jyrkät rappuset -1-kerrokseen ja pitkähkö käytävä loivaa ylämäkeä seuraavalle hissille. Sain somessa vinkin, että näiden portaiden vieressä on invahissi, joten aiempi väittämäni siitä, että tämä ei ole esteetön, on siis väärä. Kuvaa minulla ei ole.

Rappuset -2-kerroksesta 1-kerrokseen.

Jos ei tarvitse latauspisteitä, kannattaa mennä -1-kerrokseen. Sieltä on mukavampi lykkiä niitä rattaitakin.

Qpark kaytava kerros -1
Q-parkin käytävä -1-kerroksessa pysäköintitasolta hissille.

Kävelin hallista 11 minuuttia Linnanmäelle ja otin siinä matkalla muutamia kuvia. Isommalla porukalla ja pienten lasten kanssa voi kestää kauemmin. Reitti on kyllä suora ja helppo.

Paluumatkalla ajelin Voin sähköpotkulaudalla. Autohalli ei ole ihan Voin palvelualuetta, joten sähköpotkulaudan joutuu jättämään Teollisuuskadulle, jotta sen saa lopetettua. Siitä on sitten muutama kymmenen metriä kävelymatkaa Elimäenkadulle. On vaan tosi kallista tuo sähköpotkulaudan käyttö, joten en voi kyllä mitenkään sitä suositella.

Katupysäköinti

Jos haluat kokeilla onneasi katupysäköinnissä, alueelta löytyy kyllä pysäköintialueita, jotka ovat maksuttomia viikonloppuna tai arki-iltaisin. Lähemmäs Linnanmäkeä mentäessä alueet muuttuvat kuitenkin maksullisiksi ja niiden tuntihinta on 2 euroa + mahdollinen mobiilisovellusmaksu. Esim. eParkingilla maksaessa tulee pysäköinnin päälle vielä 39 senttiä (halvin mobiilisovellus katupysäköintiin Helsingissä).

Jos sinulla on vähäpäästöinen auto (CO2-päästöt alle 100 g/km) ja olet rekisteröinyt sen Helsingin pysäköinninvalvontaan, saat tuosta 50% alennusta. Tämän edun saa siis muukin kuin helsinkiläinen. Tällöin tuntihinta on 1 euroa ja päälle tulee mobiilisovellusmaksu. Aiheesta kirjoitettu täällä. Tämä alennus koskee siis vain kaupungin pysäköintialueita, ei yksityisesti operoituja.

Jos sitten halajat Autoparkin maksulliselle pysäköintialueelle Linnanmäen kupeeseen Tivolitielle, se maksaa 3 euroa/tunti, kuitenkin enintään 24 euroa vuorokaudessa. Tämä on hyvin suosittu alue, joten ole hyvin ajoissa tai tule vasta iltaa viettämään Lintsille. Sesonkiaikaan keskellä päivää tänne ei pääse. Sakkopaikalle jättäminen on kallis rasti, ja täällä sakotetaan ahkerasti.

Autoparkin pysakointialue Linnanmaki
Autoparkin operoima Linnanmäen ulkopysäköintialue.

Talvella 2019-2020 on asennettu latauspisteitä myös katupysäköintiin tuleville lähelle Linnanmäkeä. Lähellä tuota ylläkuvattua Autoparkkia on pari Virran pistettä ihan tien toisella puolella Alppilan kirkon kyljessä.

Kotkankatu: Lataus maksaa, pysäköinti ei.

Lisäksi Vauhtitien pysäköintipaikalta löytyy useampi Virran piste. Vauhtitiellä pysäköidessä ilman latausta pitää maksaa normaali Helsingin 2-vyöhykkeen maksu, joka on 2 euroa tunti.

Latauksessa ollessaan ei tarvitse maksaa pysäköinnistä, mutta latauksesta 1 euro tunti + 15 senttiä/kWh. Käytännössä maksaa siis saman kuin jos vain pysäköisi (vähäpäästöisen pysäköintimaksu 1 euro/h + mobiilisovelluksen kustannus, vähintään 39 senttiä, jos käyttää eParkingia ja enemmän jos käyttää Easyparkia tai Parkmania).

Latauspiste Vauhtitie Linnanmaki
Vauhtitie, 4 latauspaikkaa.

Messukeskus

Linnanmäellä oli vuonna 2019 tarjolla erikoishintaan ja kuljetuksella pysäköinti Messukeskuksen hallissa. Tätä ei ole vuonna 2020 eikä 2021. Kyseiseen paikkaan voi edelleen toki pysäköidä, mutta siellä pysäköinti maksaa 12 euroa ja se on voimassa 24 tuntia.

Olen kirjoittanut Pasilan muista pysäköintitärpeistä täällä.

Teslalle on Messukeskuksessa omat latauslaitteensa ja muille latausautoilijoille on Fortumin Charge&Drive-pisteitä, joissa lataus maksaa 0,30 eur/kWh.

Messukeskus latauspiste charging point P1
Auto latauksessa P2:sessa 1-tasolla (alin taso).
Tesla destination charging Messukeskus
Teslojen latausasema.

Jäähalli

Viimeinen oljenkorsi saada auto lataukseen on Jäähallilla, jonne on asennettu pysäköintipaikan molempiin päihin latauspisteitä. Yhteensä niitä löytyy sieltä 12. Lataus kytkeytyi Virran tägillä ja veloitus perustuu vain kilowatteihin kolmen ensimmäisen tunnin ajan (25 senttiä/kWh), sen jälkeen euron tunti, mutta erillistä kWh-hintaa ei enää mainita. Tämänhetkinen (2021) maksu kannattaa vielä tarkistaa sovelluksesta.

Pysäköinti on maksuton, jos Jäähallissa ei ole tilaisuutta. Muutoin se maksaa 10 euroa, ja sillä saa olla parkissa 12 tuntia. Maksun voi maksaa Easyparkilla, Parkmanilla tai Autoparkin automaattiin, johon kelpaa kortit ja kolikot, mutta nähdäkseni ei setelit.

Tämä lienee halvin paikka pysäköidä ja ladata, jos Jäähallilla ei ole mitään tilaisuutta, mutta myös pisin kävelymatka Linnanmäelle.

Bonusvinkki pysäköintiin

Törmäsin netissä vinkkiin, että Lintsille mentäessä voi pysäköidä maksuttomasti Kulttuuritalon pysäköintialueelle.

Siellä tosiaan on pysäköintialue. Siihen mahtuu 12 autoa. Tämä on maksullinen arkisin 9-21, maksuvyöhyke on 2 ja enimmäisaika pysäköinnissä on 4 tuntia. Viikonloppuisin saa pysäköidä rajoituksetta. Vuonna 2019 tämä oli vielä maksuton. Ainoa velvoite oli käyttää parkkikelloa. Näin ne ajat muuttuu.

Kaupungista päin tultaessa Sturenkatua pitkin parkkipaikka on Kulttuuritalon pääsisäänkäynnin jälkeen. Se on aika huomaamaton ja siellä talon sivulla, joten ohi on helppo ajaa.

Kulttuuritalon kyljessä: Maksullinen arkisin, viikonloppuisin maksuton. Ei latausta.

Lisäksi Sturenkadulle on tullut parkkipaikkoja, jotka ovat maksullisia arkisin 9-21 ja viikonloppuisin maksuttomia. Jos ajat vähäpäästöisellä autolla, muistathan, että saat Helsingissä alennetun pysäköintihinnan kaupungin pysäköintipaikoilla. Tämän edun voi saada kuka tahansa, jolla on vähäpäästöinen Suomeen rekisteröity auto eli ei tarvitse olla helsinkiläinen.

Sturenkadun parkkipaikat, puiden oksien takaa näkyy Kulttuuritalo. Ei latausta.

Kaikenlaista vinkkiä ja vihjettä pysäköintiin, kaupunkipyöriin ja julkisilla liikkumiseen nimenomaan Helsingissä löytyy täältä.

Leppoisaa Linnanmäki-päivää!

Päivitetty ja uudelleenjulkaistu kesäkuussa 2020: Messukeskuksen muuttuneet tiedot, uudet latauspisteet katupysäköinnissä, Qparkin nimi vaihtunut. Kuvia poistettu ja lisätty, mutta Qparkin/Aimo Parkin kuvat samat kuin aiemmin, joten niitä ei ole käyty tarkistamassa.

Tarkistettu osittain 2021. Tarkista aina latauksen hinta lataussovelluksesta.