Helsinki katukuva

Miten matkailija autoilee, pysäköi, lataa ja pyöräilee Helsingissä?

Helsingissä saa auton parkkiin ja lataukseen, mutta lisäksi voi pörräillä muillakin keinoin kuin autolla. Kaupunkipyörät, metro, junat, taksit ja yhteiskäyttöautot vain muutaman klikkauksen päässä!

*sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Tulossa Helsinkiin visiitille? Tulet sitten autolla tai julkisilla ja on autosi ladattavaa tai tankattavaa mallia, muutama vinkki tulee tarpeeseen. Harkitse, kannattaisiko jättää auto liityntäpysäköintiin ja kulkea kantakaupungissa muilla keinoin.

Jos et ole koskaan ajellut metrolla, käy ihmeessä kokeilemassa. Yllättävän moni helsinkiläinen muuten ei ole koskaan ajanut metrolla. Bongaa vaikka Koivusaaren asema, koska se on tiettävästi maailman ainoa, joka sijaitsee suoraan meren alla. Ruoholahden ja Lauttasaaren välillä metro menee 57 metriä merenpinnan alapuolelle ja se tuntuu jo vähän korvissakin.

Helsingin metro

Tulossa yleisötapahtumaan?

Ihan ehdoton mobiilisovellus, joka ei ole mitenkään Helsinkiin sidottu asia, on What3Words. Olen kirjoittanut asiasta aiemmin Ideaparkin latauspisteiden yhteydessä täällä. Jos olet tulossa tapahtumaan, jossa on pienellä alueella tuhansia ihmisiä ja yrität löytää kaveria jostain puiston nurkasta, tämä sovellus mahdollistaa navigoinnin antamalla “osoitteen” nurkalle. Nyt koronan aikaan näitä isoja tapahtumia ei ole, mutta silti saattaa päätyä paikkaan, jonka osoitetta ei tiedä, mutta kaveri pitäisi löytää.

What3words jakaa maailman 3×3 metrin kokoisiksi paloiksi ja antaa niille kolme sanaa osoitteeksi. Allaoleva kuva kertoo hyvin siitä, minkä navigointiongelman se ratkaisee. Jos kaveriporukalla tai perheellä on tämä kaikilla kännyköissä, pystytte aina paikallistamaan toisenne, vaikka tungos olisi mikä ja vaikka paikalla – kuten puiston penkillä – ei ole osoitettakaan. Sovellus tukee suomen kieltä, mikä on vielä lisäetu! Otat vain paikannuksen What3Words-sovelluksella ja lähetät linkin kaverille. Hän avaa linkin samassa sovelluksessa, ja taustalla se itse asiassa kääntää tuon kolmen nimen osoitteen takaisin koordinaateiksi.

What3words navigointisovelluksen kayttotapauskuva
Tällä löytää toisensa vaikka mistä! Kuva: What3Words

Toki What3Words käy moneen muuhunkin paikallistamiseen kuin festareille. Ylipäätään voit olla paikassa, jolla ei ole osoitetta, et saa sitä heti selville tai osoitteen tarkkuus ei riitä (tämä ongelma on usein latauspisteiden kanssa – esimerkiksi Lempäälän Ideaparkin osoite viittaa koko alueeseen, jossa on 4000 parkkipaikkaa ja vain 40 latauspistettä).

Jos vaikka menisit kalastamaan Vanhankaupunginkoskelle ja yrittäisit kertoa missä olet? Kuva: What3words

Rekisteröidy Helsingin julkisen liikenteen käyttäjäksi

Rekisteröidy HSL:n sivulla käyttäjäksi. Tarvitset käyttäjätunnusta, kun haluat ottaa käyttöön kaupunkipyörän, tilata itsellesi matkakortin tai saada etuja autonvuokrauksesta.

Matkakortin voi tilata kuka vain. Se tulee postissa ja maksaa 5 euroa. Matkakorttia tarvitset, jos haluat hyödyntää Helsingin maksullisia liityntäpysäköintialueita, joissa saa edullisemman pysäköintihinnan matkakorttia käyttäen. Kortille pitää myös ladata arvoa, jotta voit ostaa kertalippuja. Liityntäpysäköinnin puomilla pitää tuo kertalippu ostaa matkakortilla, joten arvon lataamisen joutuu hoitamaan etukäteen.

Jos olet tulossa Helsinkiin vain kerran ja seuraava kerta on edessä vasta 5 vuoden päässä, niin kortti tuskin kannattaa. Ilmaisiakin pysäköintialueita löytyy ratojen varsilla, ja maksulliset hallit kauppakeskuksissa eivät maltaita maksa päivänkään mittaisella pysäköinnillä.

Jos et hanki matkakorttia, lataa HSL:n mobiilisovellus älypuhelimesi sovelluskaupasta (vain yli 15-vuotiaille). Liitä siihen maksukortti. Tällä voit ostaa kertalippuja tai päivälippuja kulkemiseen. Yleisesti ottaen AB-vyöhykelippu riittää (jos tulet lentokentältä junalla, tarvitset ABC-lipun). Automaateiltakin voi ostaa lippuja.

Kerta- ja vuorokausiliput ovat kaikille samanhintaisia, olet sitten helsinkiläinen tai et. Ei-helsinkiläisille kausilippujen hinta vaihtelee, mutta kausilippu ei satunnaiskävijälle sovi muutenkaan.

Hyödynnä liityntäpysäköintialueita

Monet liityntäpysäköintialueet ovat ilmaisia. Tällaisia löytyy juna- ja metroratojen varsilta varsinkin idän ja pohjoisen suunnalta. Lännestä tultaessa ilmaisen parkkipaikan löytäminen on haastavampaa.

Parin euron päivähinnalla kuitenkin pääsee moneen halliin, mutta edellyttää, että sisäänajossa näytät lukijalaitteelle HSL:n matkakorttia, jolla maksat jo metro-/junalippusi. Pysäköintijärjestelmä yhdistää autosi, pysäköintilippusi ja HSL-maksusi niin, että pysäköinnistä voit maksaa alhaisemman hinnan automaatilla.

Monissa kauppakeskuskirjoituksissani on kerrottu liityntäpysäköinnistä halleissa, esim. Itis (metro), Iso Omena (metro), REDI (metro), Sello (lähijuna) ja Myyrmanni (lähijuna). Hyvä havaita, että esim. Kauppakeskus Jumbo ja Kauppakeskus Kaari eivät ole ratojen varsilla, joten liityntäpysäköintiä on niistä turha etsiä.

HSL:n sivuilta löytyy kartta kaikista liityntäpysäköintipaikoista, mutta yksityiskohtaisia tietoja niistä ei ole. Jos olet tulossa idästä päin, esim. Kulosaaren metroaseman ulkopuolella on iso maksuton liityntäpysäköinti ja pari kallista latauspistettä (aikaperusteinen veloitus).

Sen sijaan Itiksen pysäköintihalliin saa auton ilmaiseksi parkkiin ja lataukseen, linkki kirjoitukseen tuolla edellisessä kappaleessa. Siitä sitten metrolla keskustaan. REDIssä pysäköinti maksaa pari euroa liityntäpysäköijälle, mutta siellä on mahtava määrä latauspisteitä, joten sähköautoilijan kannattaa käydä tutustumassa joka tapauksessa.

eTolppa lataus REDI Helsinki
Auto latauksessa REDIn pysäköintihallissa.

Jos olet tulossa Hämeenlinnasta päin, kannattaa viedä auto vaikka Vantaanlaaksoon, jossa on ilmainen ulkoparkki ja siitä pääsee junalla eteenpäin. Tamperelainen bloggari “Sähköautoileva motoristi” käytti tätä päiväpysäköintiin ja lataukseen vieraillessaan Helsingissä, lue lisää täältä. Siellä on tarjolla lataustakin kWh-hintaan.

Pysäköinti Helsingissä

Jos et jätä autoa liityntäpysäköintiin, tässä muutama vinkki pysäköintiin kantakaupungin alueella.

Vähäpäästöisen auton alennus ja pysäköintisovellukset

Jos autosi CO2-päästöt ovat vähemmän kuin 100g/km, voit saada vähäpäästöisen auton alennuksen pysäköintiin Helsingissä. Alennus on 50%, joten kalleimmalla vyöhykkeellä maksu tippuu 2 euroon tunnissa. Ohjeet löydät täältä. Alennuksen saadakseen pysäköinti pitää maksaa mobiilisovelluksella. Tämän edun voi saada, vaikka ei ole helsinkiläinen!

Halvin mobiilisovellus pysäköinnin maksamiseen Helsingissä on eParking. Pysäköinti maksaa minkä maksaa sovelluksesta riippumatta, mutta sovellusten tarjoajat veloittavat oman transaktiomaksunsa per pysäköinti. Tässä eParking on halvin (39 senttiä/kerta). Jos olet jo Easyparkin tai Parkmanin käyttäjä, niin ne toimivat yhtä hyvin, mutta ovat kalliimpia.

Katupysäköinti ja pysäköintihallit

Jos olet Helsingin keskustassa illalla tai viikonloppuna, on pysäköintihallien hinnoissa isoja eroja. Joskus hallissa pysäköinti voi olla jopa halvempaa kuin kadulla erityisesti, jos autosi ei ole ns. vähäpäästöinen, joka saa 50% halvemman pysäköinnin.

Omat suosikkini keskusta-alueella ovat Erottajan ja Kasarmitorin hallit, kirjoitus täällä. Myös Kaisaniemen Europark on hyvä valinta ja siellä saa hyvin edullista lataustakin ja siitä pääsee hyvin Finnkinon Kinopalatsiin.

Jos taas olet tulossa Oopperaan, Musiikkitaloon tai Finlandia-talolle, parhaat paikat kerrottu täällä. Linnanmäen pysäköintiin vinkit täällä.

Suosikkipaikoistani löytyy myös aina latausta ja kesälomien aikaan varmaan kapasiteettiakin vapaana. Arkipäivisin on haastavampaa, vaikka latauspaikkoja on lisättykin, esim. Elielissä. Se ei ole ihan suosikkilistani kärjessä hintojensa vuoksi, mutta senkin hinta skaalautuu paremmin alaspäin illalla ja viikonloppuna kuin über-kallis Qpark Stockmann.

Pikalatauspaikkojen määrä on lisääntynyt Helsingissä, joskin ihan ytimessä on edelleen vain Kampin pikalatauspiste. Lisäksi löytyy pikalatausta myös Hernesaarenkadulta, Kruunuhaasta, Munkkiniemestä ja hypernopeaa latausta Suvilahdesta.

Type2-latauspisteitä on tullut runsaasti lisää. Hyvä kohta on Eteläisellä Rautatienkadulla Hotelli Presidentin lähellä, mutta se on usein täynnä. Jos Töölössä liikkuu, niin Taka-Töölössä on Ravintola Elielin luona pari pistettä ja Etu-Töölössä taas Ravintola Storyvillen edessä (tai Kansallismuseon ja Eduskunnan välissä – mikä nyt paremmin maamerkkinä toimii). Tästä on myös helppo jatkaa kävellen tai ratikalla ytimeen. Kannattaa tarkistaa Virran sovelluksesta viimeisin tilanne. Vinkkejä muutamiin latauspaikkoihin Helsingin keskustan katupysäköinnissä löytyy täältä.

Jos olet menossa Linnanmäelle, niin sinne löytyy monta pysäköinti- ja latausvaihtoehtoa, joista enemmän kirjoitettu täällä.

Huomaa, että latauspaikkojen pysäköintimaksukäytäntö saattaa vaihdella. Tarkista aina liikennemerkki, joka kertoo maksun tarpeen. Useimmissa on nykyään pysähtymisen kieltävä merkki ja lisäkilpi “Sähköautojen lataus sallittu” eikä vaatimusta pysäköintimaksusta.

Hintavertailu pysäköintihalleista löytyy täältä.

Yhteiskäyttöautot

Jos tulit junalla tai lentokoneella Helsinkiin, mutta tarvitset paikan päällä autoa eikä taksin käyttö tunnu järkevältä, kokeile yhteiskäyttöautoja.

Yhteiskäyttöautojen hintavertailu on täällä. City Car Club (käyttäjätesti täällä) ja 24go (testi täällä, sisältää promokoodin, jolla 10 ilmaista minuuttia) ovat vielä toiminnassa. Palvelualueet rajoittuvat kaikilla käytännössä kantakaupungin alueille ja vähän liepeille. Helsingissä toimii myös Omago Alueauto, jolla voi liikkua. Se vaatii kuukausimaksun, mutta antamalla liittyessä *EAUTOILIJA-koodin saat kuukauden maksun pois, joten sitäkin voi harkita.

Kaikilla on “hot spotteja” myös ytimen ulkopuolella, esim. radan varren kauppakeskuksissa. Tämä selviää aina kunkin toimittajan omasta sovelluksesta. Itse käytän yhteiskäyttöautoja jonkun verran, vaikka omistan autonkin. 24Go-autojen saatavuus on usein heikko, joten City Car Club ja Omago ovat kai ne käytännön valinnat.

Yhteiskayttoauto 24go Citroen c3
Yhden yhteiskäyttöautopalvelun auto, 24go’n sitikka.

Sähköpotkulaudat

HSL:n omat sähköpotkulaudat olivat vuonna 2019 pilottikäytössä vain Vuosaaressa, mutta niitä ei enää vuonna 2020 ole. Sen sijaan yksityisiä sähköpotkulautoja on edelleen useampia. Käteviä ovat, mutta kalliita. Jos koko perheen voimin pyöritte sähköpotkulaudoilla, tulee kalliimmaksi kuin yhteiskäyttöauton käyttäminen. Mutta niiden pysäköinti on autoa kätevämpää.

Lataa sovelluskaupasta Tier, Voi ja Lime. Tierin lähtömaksu on euro ja 15 s/min, VOIn lähtömaksu on euro ja halvimmillaan 20 s/min (ihan himmeen kallista). VOIn hinta skaalautuu kysynnän mukaan, joten jos on paljon kysyntää, hinta voi nousta vaikka 40 senttiin. Ei jatkoon.

Oheisella linkillä saa VOIlta krediittejä, joilla saa ilmaisia minuutteja: https://link.voiapp.io/Ntm2fD2DDX . Yksi krediitti on 1 euro. Promokoodilla pitäisi saada 2,5 krediittiä. Ne kannattaa käyttää.

VOI:n sähköpotkulautoja. Kuva: Adobe Stock, lisenssi “editorial use”.

Tieriin saa yhden ilmaisen ajelun, kun kirjautuu tällä linkillä: https://tier.page.link/a93A5. Tässä ei koodin jakaja tunnu saavan mitään etua. Käyttöönotossakin ollut haasteita ja olen joutunut soittelemaan asiakaspalveluun, jonka numero on ollut hankala löytää mobiilisovelluksesta, ja vastaaja saattaa puhua englantia. Vaikka se ei itselleni olekaan ongelma, haluan silti hoitaa sähköpotkulautaongelmani suomeksi.

Limeä en ole testannut, ja vuonna 2019 toiminut Hoop on lopettanut.

Jokainen liittyjä saa oman promokoodin jaettavaksi. Joten jos teitä on kaksi, niin käyttäkää tuota linkkiä vain kerran ja jakakaa sitten omaanne erityisesti VOIn kohdalla. Tierissa sillä ei liene väliä, koska koodin jakaja ei saa mitään.

Kaikki sähköpotkulaudat on sidottu rajoitettuun kantakaupungin alueeseen, joten poistumisesta varoitetaan ja käsittääkseni vempele sammuttaa itsensä alueen ulkopuolella. Kaikki potkulaudat aktivoidaan lukemalla kännykällä QR-koodi potkulaudan rungosta.

Kaupunkipyörät

Halvin tapa liikkua Helsingissä lyhyitä matkoja kävelyn ohella on kaupunkipyörät. Kun olet hankkinut itsellesi pyöräilijätunnuksen HSL:n palvelusta, voit ottaa käyttöösi pyörän miltä tahansa asemalta. Ohjeita käyttöön löytyy HSL:n sivulta.

Itselläni on kaupunkipyörään tietenkin kausioikeus, joka maksaa 35 euroa 1.4.-20.10.2021. Sillä saan rajattoman määrän alle 30 minuutin matkoja kauden ajan. Jos uhkaa kestää yli 30 minuuttia, voin vaihtaa pyörää jollain asemalla. Ylityskään ei ihmeitä maksa, 1 euro per alkava 0,5 h. Mutta jos olet Helsingissä vain käymässä muutaman päivän, tämä ei tietenkään ole järkevää. Helsinki ja Espoo jakavat saman kaupunkipyörätoteutuksen, Vantaalla on omansa.

Kaupunkipyorat Helsinki Ruoholahti
Ruoholahdessa kaupunkipyörien asema.

Jos olet tulossa perheen kanssa Helsinkiin, helpointa on hankkia yhdelle pyöräilijätunnus ja hankkia sillä 1-4 pyörää päivämaksulla, joka on 5 euroa/pyörä/päivä. Viikkomaksu per pyörä on 10 euroa, mutta silloin pitää olla jokaisella oma tunnus. Alaikäisen pyöräilijän tunnukseen voi liittää vanhemman maksukortin. Vain sähköposti pitää olla uniikki joka käyttäjällä, maksukortti voi olla sama. HSL:n matkakortin arvoa ei voi käyttää maksamiseen.

Kaikissa maksumalleissa hinta kattaa enintään 30 minuutin matkan. Jos uhkaa mennä yli, vaihda pyörä jollain asemalla tai hyväksy ylitysmaksu (1 euro/alkava 0,5 h). Kantakaupungin alueella asemia on tosi tiheästi ja etäisyydet lyhyitä, joten jos ei piknikille lähde ja pidä pyörää koko ajan käytössään, niin tuon 30 minuutin rajan ylittäminen on vaikeaa.

Tietenkin tätäkin varten on mobiilisovellus Kaupunkifillarit, jolloin näet kartalta, missä asemia on ja miten monta pyörää on tarjolla. Joillakin alueilla ruuhka-aikaan asemat voivat olla tyhjiäkin, joten harmituksen välttämiseksi käytä sovellusta.

Taksit

Lain muututtua taksien tarjonta nousi Helsingissä, mutta hinnat eivät laskeneet ja tilanteesta tuli kuluttajan kannalta sekava. Lähitaksin ja Taksi Helsingin brändien alla ajavat taksit käyttävät sekä aikaan että etäisyyteen perustuvia veloituksia. Molemmat tarjoavat myös mobiilisovellukset ja löytyvät sovelluskaupasta nimillä Taksini ja Taksi Helsinki.

Sovellusten käyttö on kätevää ja voit syöttää niihin etukäteen myös kohteen, mihin olet menossa ja pyytää vaikka kiinteää hintaa matkalle. Tämä on helppo tapa selvittää hinta-asia, jos tinkiminen taksitolpalla ei tunnu itselle luontevalta tai ei jaksa yrittää ymmärtää matkaan, aikaan ja lähtömaksuun perustuvaa kokonaishintaa.

Veloitus menee käyttäjätunnukseesi liitetyltä maksukortilta, jolloin kuitti tulee sähköpostiin. Voit pyytää kuittia autossakin. Voit valita myös maksamisen autossa, jos tuntuu liian modernilta antaa asian tapahtua automaattisesti. Itse tykkään, että hoituu automaattisesti ja kuitit tulee sähköpostiin. Ne on helppo poimia matkalaskuun eikä tarvitse kaivella laukun pohjilta rypistyneitä kuitteja.

Villejäkin takseja olen käyttänyt niin Helsingissä kuin Tukholmassa. Käytän maalaisjärkeä, kysyn hintaa ja saanko maksaa kortilla. Varsinaisia ongelmia ei ole ollut, mutta joskus osoitteen tavaaminen on käynyt hermoille (“kirjoita siihen navigaattoriin se kahdella k:lla”) ja ajotyylit olleet mielenkiintoisia.

Aikanaan käytin lentokenttämatkoilla vakitaksia, josta olen kirjoittanut täällä. Hänellä on nimittäin täyssähkö taksiautona ja se tietenkin sai minut ensin kokeilemaan. Sittemmin olen monet kyydit kulkenut sillä. Krisun tavoittaa vaikka osoitteesta https://sahkotaxi.com.

Sahkotaksi Nissan Leaf
Sähkötaksi, jolla usein kuljen lentoasemamatkojani.

Matkailublogeissa löytyy hyviä vinkkejä Helsingin nähtävyyksiin noin muuten, esim. tämä Pienimatkaopas-blogi. Jos jatkat matkaa vielä Tallinnaan, hyviä vinkkejä sinne löytyy Sooloiluja-blogista. Nyt olen testannut myös sähköauton latausta Virossa, joten lue lisää täältä.

Jos olet sitten etsimässä majapaikkaa Helsingistä, sellainen voi olla vaikka minun Airbnb:ssä tarjolla oleva asuntoni, jonka voi varata *täältä ja tutustua siihen lisää vaikka Instagramissa täällä.

Jos uimarannalle tai automatkalle kaipaat äänikirjaa, hyödynnä Bookbeat -promo *tämän linkin kautta. Uudet asiakkaat saavat ilmaisen kahden viikon jakson.

Sitten ei muuta kuin leppoisaa lomapäivän viettoa Helsingissä!

Päivitetty 2021 kaupunkipyörän hinta, lisätty kaupallisia linkkejä.