Rivi Tesloja huollon edessa

Salama sairastaa – Teslan huoltoprosessi

Salama sai kevätnuhaa, mutta aika huonoksi piti mennä ennen kuin tajusin, että homma ei hoidu ilman huoltoa kuntoon. Siispä testaamaan Teslan huoltoa.

Teslalla oli kevätflunssaa, joka alkoi kuin salakavala Covid19. Ensin oireet olivat lieviä ja välillä tuntui siltä, että auto ei oikein jäähdy. Sitten kuitenkin lopulta jäähtyi, joten en ajatellut asiaa kummemmin. Teslan ns. Dog Mode eli poissaolon aikana autoon jäävälle asetettu lämpötilanhallinta antoi virheilmoituksen ja laitoin sen softapäivityksen piikkiin. Arvelin, että korjaantuu, mutta ei vain korjaantunut. Lopulta ymmärsin, että jotain vikaa on, kun kylmänä sadepäivänä jouduin ajamaan jäätävän kylmässä autossa eikä mikään säätäminen onnistunut. Laitoin jopa penkinlämmittimen hetkeksi päälle, etten olisi ollut ihan horkassa. Joten oli aika tilata Salamalle huolto.

Tesla Model 3 ja Tesla Model X Superchargerilla latauksessa

Miten huolto tilataan?

Teslan ytimessä on aina mobiilisovellus, jonka kautta autoa hallitaan, mutta myös kommunikoidaan huollon kanssa. Teslan omilla sivuilla todetaan, että huollon voi tilata ainoastaan mobiilisovelluksen kautta. Teslan FB-ryhmissä näkyy joskus jaettavan jotain puhelinnumeroa, joten jos ryhtyy Teslan omistajaksi, kannattaa liittyä Tesla Owners Finland -ryhmään Facebookissa.

Sinänsä sovelluksen käyttäminen on helppoa: klikataan kohtaa Service, kerrotaan, mikä autossa on vikana, liitetään mahdolliset valokuvat autosta ja sitten asia menee huoltoon käsiteltäväksi. Oma huoltopyyntöni käsiteltiin suurin piirtein minuutissa ja ehdotettiin kalenteriaikaa. Ilmeisesti vikailmoitus oli tuttu ja tiesivät heti, mikä ongelma on. Korjausajaksi ehdotettiin tulevaa lauantaita klo 08:00, mikä kuulosti erikoiselta, mutta kun muita vaihtoehtoja ei annettu eikä sille ollut estettä, hyväksyin ajan.

Jäi nyt sitten kokeilematta, miten olisi saanut jonkun paremman ajan. Sovellus antaa vaihtoehdot “Modify” tai “Cancel”, joten teoriassa muutos olisi pitänyt onnistua, mutta kun klikkasin Modify, en oikein päässyt puusta pitkään. Edelleen ehdotti vain tuota yhtä aikaa, joten en edes opetustarkoituksessa päässyt kokeilemaan ajanvaihtoa.

Jos olisi ollut joku suuri hätä eli auton käyttöä estävä tilanne, senkin olisi voinut huoltopyyntöön kirjoittaa. Teslalla on myös liikkuva huolto, mutta en tiedä, millaisissa tilanteissa ja missä se on tarjolla. Teslan sivusto ei sitä myöskään kerro ja voi olla, että se on varattu vain kalliimpien Tesla-mallien omistajille. En tosiaan tiedä, kunhan tässä vain arvelen.

Huolto ilman kohtaamista

Jo vuoden takaisen takuuhuollon yhteydessä olin päässyt osalliseksi tästä huollosta ilman kohtaamista. Sähköpostiin tuli korjaussuunnitelma ja sen kustannusarvio, joka sekä vuosi sitten että nyt oli 0 euroa, koska auton takuu on voimassa. Tesla käyttää Adobea ja sen sähköistä allekirjoitusfunktiota. Eli sähköpostiin tulee linkki, joka avataan, että näkee itse huoltosuunnitelman ja sitten painetaan Accept. Sähköpostina käytetään sitä tiliä, johon Teslan tili on liitetty. Sähköpostiton ihminen ei voi omistaa Teslaa. En ainakaan usko. Ainakin se on hyvin hankalaa.

Auto viedään huoltopisteeseen, joita Suomessa on kaksi. Toinen on Vantaalla Vetokujalla ja toinen on Tampereella. Huoltopiste on valittu tilauksen yhteydessä. Huoltopisteiden vähyys vaatii melkoista harrastuneisuutta Teslan omistajalta, joka ei asu ihan samoilla kulmilla, mutta heitäkin tosiaan on.

Tesla Model 3:sessa ei ole lainkaan perinteistä kaukosäädinavainta, jos ei ole sellaista tilannut jälkikäteen Tesla Shopista. Olen joskus miettinyt sen tilaamista, mutta se olisi taas vain yksi lisälaite, jota etsisin kotoa lähtiessäni. Kaukosäädinavain maksaa 160 euroa, joten aika edullinen verrattuna perinteisiin autojen kaukosäädinavaimiin. Mutta siis minulla on vain kaksi auton mukana tullutta luottokorttiläpyskän näköistä korttiavainta ja kännykkä. Pääosin käytän vain kännykkää. Kun olen avannut Teslan mobiilisovelluksen kännykässä, sen ovet aukeavat, kun tulen autolle. Mutta huoltoon mennessä täytyy korttiläpyskä laittaa mukaan. Se laitetaan kirjekuoreen ja tiputetaan huollon postilaatikkoon.

Huollossa

Huollon aikana Tesla disabloi auton etähallinnan kokonaan, joten omassa mobiilisovelluksessa näkyy vain mustanpuhuva kuvake, joka kertoo, että huollossa ollaan.

Kun työ valmistuu, siitä tulee ilmoitus sähköpostiin ja kännykkään tekstiviestinä ja myös mobiilisovelluksen ilmoituksena. Sähköpostissa kävin taas hyväksymässä huoltoraportin samalla tavalla kuin ennen huoltoa. Lähtökohtaisesti auto noudetaan huollosta sen aukioloaikana ja työn valmistuttua ehdotettiin maanantaita. Jos haluaa hakea auton aukioloaikojen ulkopuolella, huollon viestiin voi vastata tekstiviestillä ja sopia järjestelyistä. Näin tein ja kävin hakemassa autoni sunnuntaina.

Huoltoraporttiin pääsee myös jälkikäteen Teslan mobiilisovelluksen kautta. Sieltä katsoin, että lämpöä ja kosteutta seuraava sensori oli vaihdettu. Ei ihme, että auton lämpötila oli siis epästabiili: ei ollut aina kuuma tai kylmä, vaan mitä milloinkin ja sadeilma sekoitti auton täysin.

Valmista tuli

En siis tavannut ketään enkä puhunut kenenkään kanssa. Tämä oli IT-maailmasta tuttu palvelupyynnön tekeminen, joka ilmoitettiin sitten tehdyksi. Lisänä oli vain, että auto piti viedä ja hakea fyysisesti. Olen kuullut, että jotkut saavat laina-autonkin huollon ajaksi tai über-krediittejä, jos laina-autoa ei ole. Itse en ole näistä iloista päässyt osalliseksi. Ehkä pitää olla kalliimpi auto tai pitää viedä auto aukioloaikana paikalle, mutta kun oli komennettu tuomaan kahdeksaksi lauantaiaamuna, jolloin huolto ei ollut vielä auennutkaan, niin mitäpä siinä sitten kyselemään. En tiedä, mitkä on kriteerit näihin lisäetuihin. En myöskään halua blogia käyttää tällaisten vonkaamiseen, koska haluan nähdä, miten asiakasta kohdellaan standarditapauksena. Enkä usko, että Teslaa heilauttaisi meikäläisen blogi mihinkään suuntaan.

No, minulla ei ollut tästä valittamista. Asia hoitui hyvässä järjestyksessä ja ajallaan enkä über-krediittien paitsijäämisestä ota kierroksia. Ei niitä perinneautojenkaan huolloissa anneta. Olen myös kuullut mahtavia stooreja, miten liikkuva huolto on hoitanut ongelmia ja miten moni Teslan ongelma on onnistuttu diagnosoimaan ja korjaamaan etänäkin. Mutta autoissa on paljon rautaakin, kaikki ei hoidu softalla, vaikka niin haluaisikin.

Joten toisenlaisiakin tarinoita kuulee. Ihmisiä turhauttaa, kun ei voi puhua kenellekään, koska aina ongelman kuvaaminen kirjallisesti ei ole ihan yksinkertaista. Varaosat myös myöhästelevät ja huoltoja perutaan aika lyhyellä varoitusajalla. Varsinkin huollosta kauempana asuville voi syntyä kohtuuttomia tilanteita. On myöskin kinaa siitä, mikä kuuluu takuuseen ja mikä ei ja kun vuorovaikutusta on näin rajoitettu, jopa reklamaation tekeminen muuttuu haastavaksi.

Toimiessaan huolto on 10/10. Sitten kun ei toimi, niin kommunikointi on vaikeampaa kuin perinnetoimittajien kanssa.

Mutta Salamassa toimii nyt lämmitys ja ilmastointi niin kuin pitääkin ja myös Dog Mode!

Tämä voisi kyllä olla myös Pet Mode, onhan niitä muitakin kuin koiria.

Jos sinulla on kokemuksia Teslan liikkuvasta huollosta, niin siitä olisi kiinnostava kuulla tuossa kommenteissa!

Käy seuraamassa @eautoilija -tunnusta Twitterissä ja Instassa. Niissä on aina kaikenlaista muutakin keskustelua ja materiaalia, mikä ei tänne blogiin päädy.

Copyright Sari Kangasoja 2021, all materials

2 thoughts on “Salama sairastaa – Teslan huoltoprosessi

  1. Turussa Mobile Service on käynyt hoitamassa autoani yhteensä 3 kertaa: reklamaatiocase pyyhkijän moottorin vaihdosta (säädetty huonosti), ccs-upgrade ja 12V akun vaihto.

    Homma toiminut ihan todella hyvin! Mobile Servicen porukka on ammattimaista!

    Teslalla on tiettyjä caseja, joita se hoitaa Mobile Servicellä, ei liity auton hankintahintaan :). Huollon varauksen yhteydessä tulee mahdollisuus valita Mobile Service, jos kyseessä on sellainen toimenpide, joka ennalta voidaan määritellä heidän tehtäväksi, kuten 12V akun vaihto.

    1. Jep, olen kuullut paljon kehuja tästä toiminnasta.

Comments are closed.